Selecteer een pagina

De ideale match

Almo Nature kattenbakvulling

Hoe weet je of je nieuwe kat een goede match is met je huidige kat.

 
Er zijn allerlei adviezen over welke katten goede matches vormen. Twee uit hetzelfde nest bijvoorbeeld; een moeder en een kind of als je al een kat hebt dan kun je er het beste een tweede van de andere sekse bijnemen. En kittens zouden altijd wel  worden geaccepteerd.

Helaas, niets is minder waar.
 

Waar je wel op moeten letten bij het kiezen van een tweede kat?

 

Waarom wil je het?

1) Wees eerlijk over de reden waarom je een tweede kat wilt. Is het bijvoorbeeld, omdat je huidige kat veel alleen is en je denkt dat hij een vriendje nodig heeft? Waarschijnlijk heeft je kat er dan meer aan als jij zelf vaker thuis bent en regelmatig met hem speelt. Je doet hem niet per se een plezier met een huisgenoot die z’n brokjes opeet en met wie hij om jouw aandacht moet strijden.

 

Leeftijd en temperament

2) Kies een tweede kat die in dezelfde leeftijdsfase zit en qua temperament past bij je huidige kat.

Leeftijdsfase bij katten kun je ongeveer als volgt opdelen:

Kitten ongeveer tot 9 maanden;
Puber 9 maanden tot 1,5 jaar;
Jong volwassen 2 tot 4 jaar;
Volwassen vanaf een jaar of 4;
Ouder vanaf een jaar of 10.

Inderdaad zijn kittens over het algemeen het meest flexibel als het aankomt op veranderingen en nieuwe huisgenoten, meer dan volwassen en oudere katten dat zijn. Hou er ook rekening mee dat katten in de pubertijd meer de grenzen opzoeken en dat dit een fase is waarin spelen, vooral bij katertjes, steeds meer kan overgaan in vechten.

Het temperament van je kat wordt enerzijds bepaald door de levensfase en anderzijds door het karakter van je kat. Zo zijn er super energieke en speelse oudere katten en ook timide en voorzichtige jonge katten. Voor een goede match zijn een vergelijkbaar energieniveau en spelbehoefte goede indicatoren.
 

Heb je wel ruimte?

3) Is er voldoende ruimte in huis voor twee katten? Is je woning groot genoeg voor het aantal essentiële bronnen (dat zijn eet-, drink, krab- en slaapplekken en kattenbakken) die je nodig hebt voor twee katten en om die bronnen bovendien 1,5 tot 2 meter uit elkaar te zetten?

Wat heb je in ieder geval nodig voor 2 katten?

  • Twee of drie kattenbakken en tijd om ze tweemaal daags uit te scheppen;
  • Twee of drie krabplekken;
  • Drie of vier slaap- en verstopplekken;
  • Twee of drie drinkplekken;
  • Twee of drie eetplekken.

Kun je hoge planken ophangen voor de katten, zodat ze elkaar uit de weg kunnen gaan? In een huurhuis mag je niet zomaar gaten boren.

Natuurlijk zijn er creatieve oplossingen te bedenken. Kattenbakken kun je wegwerken in kastjes; boekenkasten zijn fantastische klimpalen en een wasmand kan ook als krabpaal fungeren. Google maar eens ‘Ikea hacks voor katten’ voor inspiratie.

Waar het vooral om gaat is dat je goed nadenkt voordat je een tweede kat in huis haalt.