Selecteer een pagina

Een nieuwe kat in huis

Almo Nature kattenbakvulling

De introductie van een nieuwe kat in huis gaat niet altijd over rozen. Veel mensen denken nog altijd dat je wanneer je twee katten bij elkaar zet, het vanzelf wel goed komt. Of ze zijn van mening dat katten het onderling ‘wel uitvechten’. Laat duidelijk zijn: het komt (meestal) niet vanzelf goed en van ‘uitvechten’ komen alleen gepeperde dierenarts rekeningen en doodongelukkige katten. Hoe moet het dan wel?

Hoe introduceer je een nieuwe kat?

De succesvolle introductie van een nieuwe kat in huis staat of valt met een goede voorbereiding, geduld en lekkere snacks.

 

Vijf tips voor een succesvolle kennismaking tussen katten

1) Kies een tweede kat die in leeftijd, en vooral in temperament bij je huidige kat past. Zet bijvoorbeeld geen speelse energieke kat bij een rustige kat die veel slaapt. 

 

2) Hou de katten apart. Zorg voor een eigen ruimte voor de nieuwe kat met daarin alle essentiële bronnen: etensbak, waterbak, krabplank, slaapplek en een eigen kattenbak. Bij thuiskomst zet je de nieuwe kat direct in de afgesloten kamer met de deur dicht. Laat ze elkaar niet zien, ook niet even.

3) Neem de tijd. Introducties gaan alleen maar fout omdat mensen veel te snel gaan. Een succesvolle kennismaking tussen katten kan weken tot maanden duren, maar ook binnen een paar dagen gepiept zijn. 

4) Kijk naar je katten. Zijn ze relaxed, eten ze goed en slapen ze ontspannen op hun zij. Of is het tegenovergestelde het geval en wordt er gegrauwd, geblazen, zijn ze onrustig of agressief. Laat het gedrag van je katten de graadmeter zijn voor de volgende stap. 

5) Beloon neutrale of vriendelijke begroetingen tussen de katten met een lekker snoepje. 

Zijn ze onrustig, bang of agressief dan zet je ze weer apart.