Selecteer een pagina

Uitlaattips voor katten

Almo Nature kattenbakvulling

In Het Parool van 21 September 2021 werd Stadskatten geïnterviewd over het uitlaten van katten in de stad. Lees mee:

Maar is dat niet zielig?
Kattengedragstherapeut Esmerij van Loon (48): “Als een kat vaak lange tijd alleen is in een klein appartement zonder tuin of balkon, kan hij zich gaan vervelen. Dat kan leiden tot apathie. Dan slapen ze de hele dag, gaan ze zich overeten of klieren, zoals in de gordijnen hangen. Het baasje bestraft dit gedrag vaak, wat de relatie met de kat onder druk zet. Omdat katten geen link leggen ­tussen hun eigen gedrag en straf, ontwikkelen ze daardoor vaak juist meer ­probleemgedrag. Daarom vind ik het uitlaten van een kat een goed idee. Mensen zijn daarbij actief bezig met hun kat, die worden dan niet aan hun lot overgelaten. Maar dit ­betekent niet dat elke binnenkat móét worden uitgelaten. Het gaat er vooral om dat je iets doet met je kat. Als je er dagelijks mee speelt, je regelmatig voedselverrijking toepast en er genoeg leefruimte is, is uitlaten niet nodig.”

Uitlaattips
■ Laat de kat wennen. “Dat doe je door hem eerst aan het tuigje te laten snuffelen of het geluid van de gespjes te laten horen. Zodra hij daar goed op reageert, geef je hem een snoepje. Je merkt het vanzelf als hij nieuwsgierig is en wil doorlopen.
■ De kat bepaalt het tempo. “Ga niet aan de lijn rukken als hij in de sprinkhaanhouding gaat zitten, door alle pootjes gezakt zodat hij elk moment kan opspringen. Wacht, blijft rustig en geef vertrouwen.”
■ Loop vaak dezelfde route. “En op een vast tijdstip. Katten houden van routine en zijn meer op hun gemak als ze de omgeving kennen.”
■ Heb geduld. “Dit hele proces kan soms weken duren. Een kwestie van veel geduld en lekkere brokjes.”