Selecteer een pagina

Waarom miauwt een kat?

Almo Nature kattenbakvulling

Een kat die de hele dag miauwt kan zijn eigenaar wanhopig maken. Bij dierenasiel Oostzaan waar ik als vrijwilliger werk, worden soms katten afgestaan omdat ze zo vreselijk veel miauwen en hun baasjes daar gek van werden. Ook als gedragstherapeut voor katten heb ik mensen begeleid en geadviseerd hoe het overmatig miauwen van hun katten tegen te gaan. 

Redenen waarom katten miauwen

1) Katten miauwen alleen tegen mensen en niet naar andere katten. Naar andere katten kunnen ze gillen, krijsen, blazen en grommen maar miauwen doen ze niet. 

2) Katten miauwen naar mensen omdat ze dat iets oplevert en in veel gevallen is dat aandacht. Wanneer een kat miauwt dan kijkt het baasje namelijk op, loopt erheen, praat terug, doet de deur open of geeft iets lekkers. Zo leert de kat dat wanneer hij miauwt, er iets gebeurt.

3) Miauwen is dus aangeleerd gedrag. Katten miauwen niet voor niets.

4) Katten gaan meer of harder miauwen wanneer mensen het miauwen soms negeren en soms niet. Zo leert een kat, dat als hij maar lang genoeg of hard genoeg doorgaat met miauwen er uiteindelijk toch wel iets gebeurt.

Wat kun je doen om het miauwen te verminderen

1) Kijk eerst eens naar jezelf, wat doe jij als je kat miauwt? Kun je daarmee stoppen?

2) Kijk dan eens naar je kat, heeft die genoeg bezigheden of ben jij de enige vorm van vertier? Denk voor activiteiten aan voedselverrijking en spelen.

3) Katten zijn control freaks en dol op routine. Vaste tijden voor eten, spelen en slapen vinden ze fijn. Vaste momenten om naar buiten te gaan en binnen te komen. Zorg dat de ruimtes waar de kat mag komen altijd toegankelijk zijn.  

4) Negeer het miauwen consequent, maar dan ook echt consequent en altijd. Ook als je kat maanden niet heeft gemiauwd en het opeens, op een onverwacht moment, wel weer doet. Want dat gaat gebeuren.

Goed negeren betekent: niet kijken, niets zeggen, niet zuchten, niet puffen, niet blazen, echt helemaal niets doen.

Let op: Dit kun je maar een keer goed doen. Lukt negeren niet (goed), dan leert de kat dat hij langer moet doorgaan met miauwen.